Obhajca titulu Alcaraz postúpil do štvrťfinále dvojhry

05.09.2023 Celý región

New York 5. septembra (TASR) - Ruskí tenisti Daniil Medvedev a Andrej Rubľov sa stretnú vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Víťaz spred dvoch rokov Medvedev vyradil trinásteho nasadeného Alexa de Minaura z Austrálie v štyroch setoch 2:6, 6:4, 6:1 a 6:2. V ďalšom štvrťfinále nastúpi najvyššie nasadený obhajca titulu Carlos Alcaraz zo Španielska proti Nemcovi Alexandrovi Zverevovi.

Tretí nasadený hráč nezvládol úvodný set, keď stratil podanie v piatom i siedmom geme a v ďalšom priebehu musel duel otáčať. De Minaur mu však narobil problémy len v druhej sade, ďalšie dva sety už ruský favorit zvládol bez zaváhania a duel ukončil čistou hrou, keď premenil hneď prvý mečbal. Medvedev sa po zápase sťažoval na vysoké horúčavy a vlhkosť na kurte Louisa Armstronga. "Podmienky patrili medzi najbrutálnejšie, v akých som kedy hral. Bol tam jeden okamih, keď som si pomyslel, že nedokážem dohrať do konca. Bolo to také náročné. No pozrel som sa na druhú stranu kurtu a videl som, že aj on spomaľuje," povedal dvadsaťsedemročný hráč.

Vo štvrťfinále ho čaká jeho kamarát a krstný otec jeho dcéry Alisy. "Sme naozaj dobrí priatelia, i keď na kurte sme veľkí súperi," povedal.

Aj Rubľov potreboval na prienik medzi najlepšiu osmičku štyri sety, zdolal v nich nenasadeného Brita Jacka Drapera 6:3, 3:6, 6:3 a 6:4. S Medvedevom má negatívnu bilanciu, zo siedmich vzájomných duelov nad ním vyhral dvakrát a prehral päťkrát.

Do štvrťfinále sa bez problémov dostal aj najvyššie nasadený Carlos Alcaraz zo Španielska. Obhajca titulu zdolal v osemfinále Taliana Mattea Arnaldiho 6:3, 6:3, 6:4. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti víťazovi súboja medzi Arnaldiho krajanom Jannikom Sinnerom a Nemcom Alexandrom Zverevom.

Alraraz na dvorci Arthura Ashea od úvodných minút potvrdzoval úlohu favorita. Španiel kvalitne podával, z forhendu dokázal zatlačiť súpera do defenzívy a mal navrch aj v dlhších výmenách. Prvý set získal vo svoj prospech vďaka brejku za stavu 3:2. V druhom dejstve zobral Talianovi servis hneď v úvodnom geme. V treťom sete za stavu 1:1 po prvý raz v zápase stratil podanie, no hneď vzápätí kontroval rebrejkom a v koncovke slávil úspech. "Odohral som solídny zápas, som spokojný s predvedeným výkonom. Hral som s vysokou intenzitou a nerobil príliš veľa chýb. Je výhoda, že na US Open je k dispozícii zaťahovacia strecha a môžeme hrať, aj keď vonku prší. V halových podmienkach hrám rád a hard je teraz asi môj najobľúbenejší povrch," uviedol Alcaraz v pozápasovom interview s bývalou americkou tenistkou Mary Joe Fernandezovou.

V zápase o postup do semifinále nastúpi proti Zverevovi, ktorý zdolal šiesteho nasadeného Taliana Jannika Sinnera v dramatickom zápase 6:4, 3:6, 6:2, 4:6 a 6:3. Duel trval štyri hodiny a 41 minút a skončil sa až po pol druhej ráno miestneho času. Hralo sa pri teplote okolo 27 stupňov a oboch hráčov sužovali počas stretnutia fyzické problémy. Zverev zdolal rovnakého súpera v osemfinále US Open aj pred dvoma rokmi, no vtedy mu na to stačili tri sety. Celkovo s ním má bilanciu 4:1. Priaznivú drží aj proti Alcarazovi, ktorého trikrát v kariére zdolal a dvakrát mu podľahol.

Zverev sa počas štvrtého setu obrátil na rozhodcu s tým, že niekto z fanúšikov zakričal "najznámejšiu Hitlerovu vetu". Muža počas ďalšej prestávky identifikovali a eskortovali z publika.

dvojhra - osemfinále:

Alexander Zverev (Nem.-12) - Jannik Sinner (Tal.-6.) 6:4, 3:6, 6:2, 4:6, 6:3
Andrej Rubľov (Rus.-8) - Jack Draper (V.Brit.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Daniil Medvedev (Rus.-3) - Alex de Minaur (Aus.-13) 2:6, 6:4, 6:1, 6:2
Carlos Alcaraz (Šp.-1) - Matteo Arnaldi (Tal.) 6:3, 6:3, 6:4
 

Vyberte región